Zelf ijs maken

ijs makenZelf ijs maken hoeft absoluut niet moeilijk te zijn en geeft de mogelijkheid om de lekkerste combinaties en smaken te creëren. De allermakkelijkste manier om ijs te maken zijn de waterijsvormen. Hierbij giet je wat grenadine of sap in de vorm, steekt deze in de ijskast en wacht tot alles bevroren is. Lekker verfrissend op een hete zomerdag. Maar echt ijs maken is dat natuurlijk niet. Wie zich wil wagen aan het zelf bereiden van roomijs kan dit op twee manieren doen. Enerzijds kan je een ijsmachine aanschaffen waarin je alle ingrediënten doet waarna je de machine zijn ding laat doen. Anderzijds kan je kiezen om alles manueel te doen en jezelf om te toveren tot een ware ijsjesmaker.

Roomijs bestaat voor het grootste deel uit zuivelproducten. Je kunt hierbij kiezen tussen yoghurt, volle melk, magere melk, platte kaas, … geheel naar eigen smaak. Daarnaast wordt er een smaakmaker toegevoegd. Hierbij kan je kiezen voor vers fruit, maar ook chocolade, speculaas en zelfs honing kunnen naar hartelust in het ijs gedraaid worden. Wie het graag zoet ijs wil maken, voegt wat meer suiker of zoetstof toe, wie van brokjes houdt, kan deze naar hartelust bij het ijs mengen. Basisrecepten kan je zowel op Internet als in kookboeken vinden en eens je gestart bent, zal je in een mum van tijd je eigen ijs creaties maken.

De voordelen van lijnzaad

lijnzaadLijnzaad is één van die producten die helaas nog niet voldoende gekend en gebruikt zijn. Eerst en vooral leent lijnzaad zich perfect tot het \’kruiden\’ van een heleboel gerechten. Lijnzaad heeft een zachte nootachtige smaak die perfect te combineren valt met müsli, brood, een omelet en tal van andere gerechten. Het zaad is verkrijgbaar in natuurwinkels en enkele grotere supermarkten in zowel volle als gebroken zaadjes en als olie. De gebroken zaadjes hebben als voordeel dat alles wat in het zaadje zit beter opgenomen wordt door je lichaam, maar de keuze ligt veeleer aan de toepassing waarvoor je het lijnzaad koopt.

Naast lekker is lijnzaad vooral ook heel gezond. Tal van medicinale werkingen zijn nu al gekend en er komen er steeds nieuwe bij. De meest gekende toepassing van lijnzaad is die bij constipatie of als vezelsupplement. Daarnaast is lijnzaad ook cholesterolverlagend en bevat het omega-3 vetzuren, calcium, ijzer, niacine, vitamine E, aminozuren en fosfor. Lijnzaad helpt ook bij een ontsteking van de maagwand en zou zelf een beschermend effect hebben tegen kanker. Het mag duidelijk zijn dat het dagelijks consumeren van lijnzaad ons lichaam enkel ten goed komt.

Belangrijk om weten voor de fervente eter van lijnzaad is het vochtopnemende effect van de zaadjes. Dit wil zeggen dat wie lijnzaad consumeert, moet zorgen dat hij voldoende water drinkt. Anderhalve liter per dag is zeker niet overbodig.

Hoe een mojito maken?

zelf mojito makenWie op zijn eigen terrasje wil genieten van een zalig verfrissende Mojito op een warme zomerdag, kan deze hemelse drank in aan handomdraai maken. Ervaring is absoluut niet nodig, want de drank is verassend eenvoudig te bereiden en alle ingrediënten zijn verkrijgbaar in de betere supermarkt of buurtwinkel.

Hoe maak je een mojito?

Eerst en vooral is het natuurlijk noodzakelijk om alles in huis te halen voor een zalige Mojito. Onmisbaar zijn een halve limoen, 3 theelepels rietsuiker, een half busseltje verse munt, 5 centiliter witte rum, crushed ice en spuitwater. Crushed ice kan je zelf maken door ijsblokjes fijn te malen met de blender of met een hamer stuk te slaan. Ook de limoen kan je vervangen door geconcentreerd limoensap. Wie niet dadelijk verse munt vindt in de supermarkt kan deze zelf kweken in zijn tuin. Een andere optie is het opzoeken van Marrokaanse winkeltjes, zij hebben vaak hele voorraden munt liggen. Je moet ze wel vaak vragen aan de toonbank en ziet ze dus niet in de winkel zelf.

In het glas.

Heel eenvoudig, alles komt in een gepast cocktailglas terecht. Als volgorde kies je best voor het volgende: eerst de limoen en rietsuiker, dan het crushed ice tot het glas voor drie vierde gevuld is, muntblaadjes, rum en water naar smaak.

En dan?

Genieten! Want niets zo lekker een heerlijke mojito zeker niet als je hem zelf kan maken!

Top 7 ideale ontbijten voor de werkende vrouw

top 7 ontbijten werkende vrouwMeer en sneller, dat is vaak het motto van de hedendaagse uit huis werkende vrouw en moeder. Deze regel trekken we ook door in onze eetgewoonten. Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag, het energiepijl moet opgetrokken worden zodat we zonder problemen een nieuwe en vermoeiende dag kunnen aanvatten. Je zult zien dat het ochtenddipje rond tien uur vanaf nu verleden tijd is!

Het ideale ontbijt is dus snel gemaakt, laag aan calorieën en bezorgt je het maximale aan energie. De perfecte formule is een goede combinatie van proteïnen, omega 3 essentiële vetzuren, vezels en lage GI Koolhydraten. Plan je ontbijt goed van tevoren en zorg ervoor dat je de juiste ingrediënten voor handen hebt.

7 toppers

  1. Maak een omelet met twee eitjes, wat champignons en bladspinazie. Een proteïneboost om u tegen te zeggen!
  2. Volkoren pannenkoekjes met vers fruit en natuurlijke yoghurt, ideaal als familieontbijt.
  3. In kaneel gestoofd fruit met amaranth pap. Dit menu houdt je suikerspiegel op pijl en zorgt ervoor dat je voor de middag geen zin krijgt in zoetigheid. Ook aan vezels geen gebrek.
  4. Warme quinoa cornflakes met appel, kaneel en lijnzaad. Quinoa is een zaad met een hoge proteïnewaarde en kan in de grote supermarkten en gespecialiseerde bio- en gezondheidswinkels teruggevonden worden.
  5. Tofu gemengd met tomaat en verse kruiden. Een evenwichtige formule voor de vegetariërs onder ons. Tofu heeft als eigenschap een grote proteïnewaarde te hebben.
  6. Roerei met feta. lage GI Koolhydraten en rijk aan proteïnen om je de hele dag aan de gang te houden.
  7. Zuurdesem toast met avocado, tomaat en basilicum. Een perfecte combinatie tussen omega 3 verzuren en lage GI koolhydraten.

Zelf een milkshake maken

Wie houdt er niet van een lekkere milkshake wanneer het buiten zomers warm is? Natuurlijk kan je naar een ijssalon of taverne gaan, maar de lekkerste milkshakes maak je zelf.

De basis voor iedere milkshake is zowel eenvoudig als overheerlijk. Twee bolletjes vanille-ijs, een deciliter melk en een snuifje vanillesuiker. Even mixen met staafmixer of blender en je milkshake is in een handomdraai gemaakt. Natuurlijk hoeft het hier niet te eindigen en kan je eindeloos experimenteren met lekkere smaken en pittige combinaties.

Eerst en vooral heb je de fruitmilkshakes. Deze zijn snel gemaakt door een honderdtal gram van je favoriete fruitsoorten bij de basismilkshake te voegen. Je kan kiezen voor een aardbeimilkshake, bananenmilkshake, frambozenmilkshake , … maar ook iedere combinatie is mogelijk, je kan het zo gek niet bedenken of je hebt een nieuwe milkshake gemaakt.

Daarnaast kan je ook voor andere smaakmakers kiezen zoals chocolade, koffie of speculaas. Wie zelf milkshakes maakt, kan variëren en combineren. Je kan smaken toevoegen aan de basis, maar ook een ingrediënt vervangen is een mogelijkheid. Zo kan je bijvoorbeeld werken met chocolademelk of koffie-ijs.

Wie zijn milkshake graag opsmukt met alcohol kan er wat rum, blue curaçao, baileys of amaretto aan toevoegen. Ook hier is ruimte te over voor creativiteit. Bij het mengen met alcohol is het wel belangrijk iets minder melk te gebruiken. Anders is het moeilijk de milkshake voldoende dik te maken.

Zelf Sangria maken.

Sangria makenDe meest klassieke drank om als aperitief aan te bieden bij een zomerse barbecue, een verjaardagsfeestje of een gezellige bijeenkomst is zonder twijfel Sangria. Deze Spaanse drank is dankzij haar frisse en zoete smaak bij zowel mannen als vrouwen erg geliefd en bovendien eenvoudig te maken. Omdat er geen vaste regels bestaan voor Sangria, kan je hem geheel naar eigen smaak maken en met een beetje creativiteit heb je in een mum van tijd een unieke drank om aan je gasten te serveren.

De basis van een Sangria bestaat uit rode wijn, stukjes fruit, suiker of een andere zoetstof,  kaneel, ijsblokjes, koolzuurhoudend mineraalwater en alcohol zoals cognac, likeur of een andere alcohol naar keuze. De porties van de verschillende ingrediënten kan je zelf bepalen, dus voldoende proeven tijdens het maken is de boodschap. Wat vruchten betreft zijn limoen, appelsien, perzik, appel en druiven veel gebruikte favorieten, maar eigenlijk past nagenoeg elke vrucht wel in een Sangria. Ook de hoeveelheid alcohol dien je te kiezen in functie van je smaak en vooral die van je gasten.

Om de Sangria volledig op smaak te brengen, maak je hem bij voorkeur een dag op voorhand en laat je hem een nachtje rusten in de ijskast. Wil je hem de dag erop stijlvol serveren dan kan je de rand van de glazen in sap of water doppen en nadien in suiker dippen. En dan genieten!

Hoe moet je een ei koken (zachtgekookt en hardgekookt)?

ei kokenZou je graag een ei koken, maar weet je niet hoe dat moet? Lees dan vooral verder, want hier leer je hoe je een zachtgekookt of een hardgekookt ei klaarmaakt.

Om te beginnen laat je je ei best op kamertemperatuur komen. Haal het dus een halfuurtje op voorhand uit de koelkast. Dan prik je een gaatje in de bolle kant van je ei. Zo voorkom je dat je ei barst tijdens het koken. Vul een kookpot met voldoende koud water en voeg er zout aan toe. Leg je ei volledig in het water en breng het water aan de kook. Zo beginnen je eieren geleidelijk te koken. Vanaf het moment dat het water kookt, moet je goed in de gaten houden hoe lang je ei erin ligt. Na 3 minuten heb je reeds een zeer zachtgekookt ei. Nu is het nog lichtjes lopend. Na 4 minuten is het zacht gekookt en na 5 minuten half zacht gekookt. Voor een hardgekookt ei laat je het best 8 à 10 minuten koken. Draai het ei ook om de minuut om opdat de eierdooier in het midden zou blijven zitten.

Nadat je het ei de gekozen tijd hebt laten koken, haal je het eruit. Nu moet je het nog laten schrikken onder koud water. Hierdoor stopt het ei onmiddellijk met koken en voorkom je een zwarte of groene rand rond de eierdooier. En nu smullen maar!

Hoe moet je een ei bakken?

ei bakkenMensen die helemaal niet kunnen koken, zeggen wel eens “ik kan niet eens een ei bakken”. Een ei bakken is nochtans niet zo gemakkelijk als het eruit ziet. Zeker niet als je een spiegelei probeert te maken. Hier is alvast een praktisch stappenplan:

  • Neem een platte pan, niet te klein en niet te groot.
  • Smelt een klontje boter in de pan of gebruik een scheutje olijfolie. Zorg dat de bodem van de pan volledig bedekt is. Op plaatsen waar dat niet zo is, zal het ei immers aan de pan blijven kleven. Een Tefal-pan is hiervoor erg handig!
  • Zet het vuur niet te hoog, want anders zal de boter aanbranden.
  • Eens de boter volledig gesmolten is, breek je de eieren. Dit kan je op de rand van de pan doen of met een mes. Een stevige tik in het midden van het ei is vaak genoeg. Dit vergt wat oefening, maar na even proberen ben je er zo mee weg. Als je een omelet maakt, mogen de dooiers barsten, maar als een spiegelei wil bakken, zul je wat voorzichtiger tewerk moeten gaan.
  • Laat het ei op een laag vuur bakken. Gewoonlijk duurt dit enkele minuten. Laat het niet te lang bakken, want dan wordt het resultaat te droog.