Zelf ijs maken hoeft absoluut niet moeilijk te zijn en geeft de mogelijkheid om de lekkerste combinaties en smaken te creëren. De allermakkelijkste manier om ijs te maken zijn de waterijsvormen. Hierbij giet je wat grenadine of sap in de vorm, steekt deze in de ijskast en wacht tot alles bevroren is. Lekker verfrissend op een hete zomerdag. Maar echt ijs maken is dat natuurlijk niet. Wie zich wil wagen aan het zelf bereiden van roomijs kan dit op twee manieren doen. Enerzijds kan je een ijsmachine aanschaffen waarin je alle ingrediënten doet waarna je de machine zijn ding laat doen. Anderzijds kan je kiezen om alles manueel te doen en jezelf om te toveren tot een ware ijsjesmaker.
Roomijs bestaat voor het grootste deel uit zuivelproducten. Je kunt hierbij kiezen tussen yoghurt, volle melk, magere melk, platte kaas, … geheel naar eigen smaak. Daarnaast wordt er een smaakmaker toegevoegd. Hierbij kan je kiezen voor vers fruit, maar ook chocolade, speculaas en zelfs honing kunnen naar hartelust in het ijs gedraaid worden. Wie het graag zoet ijs wil maken, voegt wat meer suiker of zoetstof toe, wie van brokjes houdt, kan deze naar hartelust bij het ijs mengen. Basisrecepten kan je zowel op Internet als in kookboeken vinden en eens je gestart bent, zal je in een mum van tijd je eigen ijs creaties maken.