De voordelen van lijnzaad

lijnzaadLijnzaad is één van die producten die helaas nog niet voldoende gekend en gebruikt zijn. Eerst en vooral leent lijnzaad zich perfect tot het \’kruiden\’ van een heleboel gerechten. Lijnzaad heeft een zachte nootachtige smaak die perfect te combineren valt met müsli, brood, een omelet en tal van andere gerechten. Het zaad is verkrijgbaar in natuurwinkels en enkele grotere supermarkten in zowel volle als gebroken zaadjes en als olie. De gebroken zaadjes hebben als voordeel dat alles wat in het zaadje zit beter opgenomen wordt door je lichaam, maar de keuze ligt veeleer aan de toepassing waarvoor je het lijnzaad koopt.

Naast lekker is lijnzaad vooral ook heel gezond. Tal van medicinale werkingen zijn nu al gekend en er komen er steeds nieuwe bij. De meest gekende toepassing van lijnzaad is die bij constipatie of als vezelsupplement. Daarnaast is lijnzaad ook cholesterolverlagend en bevat het omega-3 vetzuren, calcium, ijzer, niacine, vitamine E, aminozuren en fosfor. Lijnzaad helpt ook bij een ontsteking van de maagwand en zou zelf een beschermend effect hebben tegen kanker. Het mag duidelijk zijn dat het dagelijks consumeren van lijnzaad ons lichaam enkel ten goed komt.

Belangrijk om weten voor de fervente eter van lijnzaad is het vochtopnemende effect van de zaadjes. Dit wil zeggen dat wie lijnzaad consumeert, moet zorgen dat hij voldoende water drinkt. Anderhalve liter per dag is zeker niet overbodig.