Belangrijke vitamines

Voor een goede gezondheid zijn er heel wat verschillende vitamines nodig. Het is zeer belangrijk om voldoende groenten, fruit, vlees en vis te eten om geen vitamine tekort op te bouwen. In deze voedingsstoffen zit alles wat we nodig hebben aan vitamines, maar bepaalde groepen hebben desondanks toch nog kans op een vitamine tekort, bijvoorbeeld vitamine D wat enorm belangrijk is voor hart en bloedvaten kunnen we slechts voor een klein deeltje uit ons voedsel halen, de rest maakt ons lichaam aan bij blootstelling aan zonlicht, aangezien veel mensen dagelijks op kantoor moeten werken is de kans op een vitamine D tekort bij hen ook groter.

De belangrijke vitamines voor de mens:

  • Vitamine A
  • Vitamine B1
  • Vitamine B2
  • Vitamine B3
  • Vitamine B5
  • Vitamine B6
  • Vitamine B8
  • Vitamine B11 of foliumzuur
  • Vitamine B12
  • Vitamine C
  • Vitamine D
  • Vitamine E
  • Vitamine K

Risicogroepen voor een vitamine tekort zijn zwangere vrouwen, rokers, mensen met een donkere huidskleur of mensen die niet vaak buiten zijn, vegetariërs en veganisten,… Op vitamine-tekort.be vind je alles over vitamines en wat ze juist voor je lichaam doen, je kan er ook een gratis voedingstest doen. Je vult in welk voedsel je eet en de test zal nadien aangeven hoeveel je van elke vitamine binnen krijgt.

Vruchtbaarheid, wanneer ben je vruchtbaar?

vruchtbaarheidWil je graag zwanger worden dan is het interessant om te weten wanneer je precies vruchtbaar bent zodat je daar rekening mee kan houden. Een cyclus duurt 28 dagen en eindigt met de menstruatie. De eisprong of ovulatie vindt 14 dagen voor de menstruatie plaats en het is in de 3 dagen rond de ovulatie dat je op je vruchtbaarst bent. Heb je een regelmatig cyclus dan kan je dat makkelijk uittellen. Heb je een onregelmatige cyclus dan wordt het al moeilijker en kan je bijvoorbeeld een ovulatietest bij de apotheek kopen. Deze test meet de aanwezigheid van het LH-hormoon in je urine (dit hormoon is enkel in de 24 uur voor je ovulatie in je urine aanwezig) en helpt je te bepalen wanneer je ovuleert.

Jammer genoeg volstaat het bepalen van je vruchtbare periode niet altijd om vlot zwanger te worden. Ben je met de anticonceptiepil gestopt dan kan het een paar maanden duren vooraleer je eisprong weer normaal is. Je moet dan vooral geduld hebben tot je lichaam zich opnieuw aangepast heeft. Andere factoren zoals je leeftijd en een gezonde levensstijl beïnvloeden eveneens je vruchtbaarheid. Maar er zijn ook factoren die we niet onder controle hebben. Je kan onvruchtbaar zijn door een zieke of andere problemen. Dan bestaat er nog adoptie of kan je kiezen voor inseminatie of IVF als je echt zelf zwanger wil worden. Hou er wel rekening mee dat deze procedures een hele tijd kunnen duren en zowel fysisch als psychisch zwaar kunnen gaan wegen.

Symptomen bij een zwangerschap.

symptomen zwangerschapOmdat elk lichaam anders is en elke zwangerschap dus ook, kan je niet spreken van \’vast\’ symptomen bij een zwangerschap. Dat wil niet zeggen dat er geen zwangerschap symptomen zijn, maar wel dat het kan dat je er maar een paar van krijgt, of zelf helemaal geen. Sommige vrouwen kampen dan weer met een hele reeks symptomen zonder zwanger te zijn, alleen maar omdat ze heel graag zwanger willen zijn en hun lichaam hen voor de gek houdt. Symptomen zijn dus geen zekerheid, maar ze kunnen wel een hint zijn om eens een zwangerschapstest te proberen.

Het meest voor de hand liggende symptoom bij een zwangerschap is het uitblijven van de menstruatie. Hoewel sommige vrouwen nog één of meerdere maanden last kunnen hebben van heel licht bloedverlies, treedt dit symptoom in zowat elke zwangerschap op. Daarnaast kan je last krijgen van misselijkheid en je bijzonder moe voelen, net alsof al je energie verdwenen is. Een ander mogelijk symptoom is het gevoelig worden of groeien van je borsten, je tepels kunnen ook donkerder worden. Vanaf zo\’n zes tot acht weken na de conceptie kan je last hebben van een gevoelige blaas en merken dat je ontzetten vaak moet plassen. Ook een verandering van smaak behoort tot de symptomen van een zwangerschap. Plots zin krijgen in zaken die je anders niet eet, zijn geen uitzondering tijdens een zwangerschap.

Menstruatiepijn

menstruatiepijnMenstruatiepijnen zijn voor iedere vrouw anders, maar altijd even vervelend. De hevigheid van de pijn kan variëren van vrouw tot vrouw, maar ook van cyclus tot cyclus. Daarnaast kan ook het gebruik van een anticonceptiepil invloed hebben op de menstruatiepijn. Ook de menstruatiebloeding kan verminderen wanneer men een pil gebruikt.

Menstruatiepijnen ontstaan wanneer ons lichaam het afgestoten slijmvlies en eventueel onbevruchte eitje naar buiten wil werken. Dit gebeurt door het samentrekken van de spieren in de baarmoeder, hetgeen hevige pijnen kan veroorzaken. Gemiddelde menstrueert een vrouw vier à vijf dagen, maar ook dit is geen vaste termijn. Wie geluk heeft is er op een dag of twee van af, anderen lopen een week lang met de nodige pijnen en ongemakken te kampen.

Enkele middeltjes om menstruatiepijn te verlichten zijn het gebruik van een warmwaterkruik op de onderbuik, het optrekken van de knieën, het nemen van een warme douche of bad en het gebruik van pijnstillers. Er bestaat een heel gamma aan pijnstillers die expliciet bedoeld zijn om menstruatiepijn te verlichten. Nier elk van deze middeltjes geeft evenveel verlichting, maar wie een paar zaken uitprobeert, vindt zeker iets dat helpt.

Over het algemeen is menstruatiepijn pijnlijk maar wel draagbaar. Voor sommige vrouwen echter is de pijn zo erg dat zij niet in staat zijn om werk te verrichten en zij als het ware elke maand enkele dagen ziek zijn.

Last van een stinkende adem?

stinkende ademHeb je vaak last van een stinkende adem, dan scheelt er waarschijnlijk iets in je mond. Een slechte adem kan je zelfvertrouwen sterk omlaag halen, maar met behulp van onze tips kan je dit probleem uit de wereld helpen.

In veel gevallen heeft een stinkende adem te maken met wat je gegeten hebt. Zo bevatten bepaalde kazen, knoflook en specerijen zeer sterke stoffen die ervoor gaan zorgen dat je adem gaat stinken. Echter dit is maar van tijdelijke duur, soms is er een andere reden van je slechte adem, en dat is wat minder makkelijk op te lossen.

Hier heb je alvast een aantal tips om de geur van je adem te verbeteren, een goeie mondhygiëne is hier vooral van belang. Door je tanden regelmatig te poetsen  en te flossen haal je de bacteriën weg van op en van tussen je tanden. Hier de tips:

  • kauwen op peterselie
  • 2 keer per dag grondig tanden poetsen
  • tong schrapen
  • flossen
  • mondwater gebruiken
  • veel water drinken

Ben je een fervent koffie drinker, probeer dit dan te verminderen, want koffie zorgt voor een droge mond en voor een bittere slechte adem.

Naast een frisse adem, zijn mooie witte tanden ook belangrijk, deze geven je zelfvertrouwen een extra boost!