Menstruatiepijn

menstruatiepijnMenstruatiepijnen zijn voor iedere vrouw anders, maar altijd even vervelend. De hevigheid van de pijn kan variëren van vrouw tot vrouw, maar ook van cyclus tot cyclus. Daarnaast kan ook het gebruik van een anticonceptiepil invloed hebben op de menstruatiepijn. Ook de menstruatiebloeding kan verminderen wanneer men een pil gebruikt.

Menstruatiepijnen ontstaan wanneer ons lichaam het afgestoten slijmvlies en eventueel onbevruchte eitje naar buiten wil werken. Dit gebeurt door het samentrekken van de spieren in de baarmoeder, hetgeen hevige pijnen kan veroorzaken. Gemiddelde menstrueert een vrouw vier à vijf dagen, maar ook dit is geen vaste termijn. Wie geluk heeft is er op een dag of twee van af, anderen lopen een week lang met de nodige pijnen en ongemakken te kampen.

Enkele middeltjes om menstruatiepijn te verlichten zijn het gebruik van een warmwaterkruik op de onderbuik, het optrekken van de knieën, het nemen van een warme douche of bad en het gebruik van pijnstillers. Er bestaat een heel gamma aan pijnstillers die expliciet bedoeld zijn om menstruatiepijn te verlichten. Nier elk van deze middeltjes geeft evenveel verlichting, maar wie een paar zaken uitprobeert, vindt zeker iets dat helpt.

Over het algemeen is menstruatiepijn pijnlijk maar wel draagbaar. Voor sommige vrouwen echter is de pijn zo erg dat zij niet in staat zijn om werk te verrichten en zij als het ware elke maand enkele dagen ziek zijn.