Bestrijding mieren: blijf de mierenkolonie in je tuin de baas

bestrijding mierenIn elke tuin is er op z’n minst één mierenkolonie te vinden. Geen grote ramp, maar enorm hinderlijk wordt het wel als het leger over de ganse tuin begint huis te houden en de weg naar de keukendeur heeft gevonden.

Wat voor kwaad doen mieren in de tuin?
Ze leven deels van honingdauw, dit wordt afgescheiden door bladluizen, vijand nummer één van onze geliefde tuinplanten. Als wederdienst voor dit voedzame mierenmaal, beschermen ze de luizen onder andere tegen de hongerige larven van lieveheersbeestjes. Mieren verwijderen vaak ook zand vanonder terrastegels, waardoor die los komen te liggen. Voedsel wordt dan weer ongeschikt voor consumptie wanneer deze kleine bacteriedragers erop komen zitten.

De beste bescherming tegen dit ongedierte is het weren ervan. Hierbij enkele tips om op een milieuvriendelijke manier de mierenplaag te lijf te gaan.

  • Zoete levensmiddelen in goed afgesloten potten bewaren,
  • geen etensresten buiten laten staan,
  • afvalemmers goed afsluiten,
  • naden en kieren aan de woning goed afdichten,
  • gebruik van huis-, tuin- en keukenmiddeltjes om de mieren op afstand te houden.

Enkel onschadelijke producten waarvoor dit ongedierte terugdeinst zijn witte peper, koffiedik, kruidnagel, opengewreven knoflookteentjes en koperdraad voor de dorpel van de deur, de mieren blijven gegarandeerd buiten.

Er zijn natuurlijk ook vele insecticiden verkrijgbaar in de vrije handel. Let bij het gebruik hiervan op met kleine kinderen en huisdieren. Deze producten zijn enorm giftig, lees dus vooraf steeds de gebruiksaanwijzing en volg de voorschriften nauwkeurig op.

Wespen bestrijden doe je zo

wespen bestrijdenWe dienen ons eerst af te vragen of bestrijding wel nodig is. Wespen zijn namelijk nuttige dieren, maar hun aanwezigheid dicht bij mensen kan wel eens ongewenst zijn. Het dichtstoppen van de uitvliegopeningen van een nest heeft weinig zin, de beestjes zullen net zo lang zoeken en knagen tot ze een andere uitgang hebben gevonden. Vaak werkt het zelfs averechts en komen de wespen op deze manier in grote aantallen ook binnen terecht.

Belangrijk is om het wespennest te lokaliseren. Dan pas kan de bestrijding van de steekgrage beestjes beginnen. Een goede oplossing is de bestuiving van de uitvliegopening van het nest met een poedervormige, toxische spray die permethrin en tetramethrin bevat. Dit middeltje is vrij in de handel te krijgen. De wespen nemen het gif via de pootjes mee naar binnen. Na één tot drie dagen zijn alle bewoners van het nest, inclusief de larven gedood. Het is af te raden dit middel buitenshuis te gebruiken door de hoge belastingsgraad voor het milieu. Er bestaat ook een minder risicovolle spray op basis van vetzuren. Denk aan je eigen veiligheid en zorg ervoor dat je hele lichaam en gezicht bedekt is om eventuele wespensteken te vermijden en zodat je de toxische dampen niet inademd.

Indien het nest niet gelokaliseerd kan worden volstaat een wespenval gemaakt uit een doormidden gesneden PET-fles waarvan je de bovenste helft omgekeerd in de onderste, met limonade gevulde helft zet. Je kan wespen ook op afstand houden door middel van kruidnagel. Ze hebben een hekel aan de geur ervan. Het beste kan je buiten kruidnagelolie in een waxinehoudertje verhitten, wat kruidnagel in een potje met water neerzetten of wierook met kruidnagel branden.

Laat je goed adviseren als je een nest wil bestrijden en neem bij twijfel liefst contact op met een erkende ongediertebestrijder.

Een tuinomheining die bij je woning past

tuinomheiningEen tuinomheining is de afwerking voor je mooie tuin. Kies zeker voor een omheining die zowel bij je tuin als woning aansluit, zo vormt alles een mooi geheel.

Er zijn heel wat soorten tuinomheiningen op de markt, hier volgt een kort overzicht van de verschillende soorten:

De eenvoudigste vorm is de tuinafsluiting met tuindraad. Tuindraad laat zich zeer makkelijk installeren en is daarnaast een goedkoop bouwmateriaal waardoor u met deze soort een budgetvriendelijke tuinomheining kunt maken. De afsluiting geeft je echter weinig extra privacy, maar je kunt de tuindraad wel perfect laten begroeien met klimplanten.

Wat je nog heel vaak ziet zijn houten tuinomheiningen, deze werken met houten schotten die je moet installeren tussen houten palen. De kostprijs van een tuinomheining in hout is zeer betaalbaar. Een voordeel van hout is dat je het kan schilderen in om het even welk kleur, kies je voor hout, dan kan je regelmatig je tuin eens opfrissen door een nieuwe kleur te kiezen voor je afsluiting. Aan hout is er wel wat meer onderhoud, zorg ervoor dat je voor een goeie houtsoort kiest, die voorbehandeld is tegen houtrot.

De stevigste variant is de tuinomheining in beton, deze werkt met betonpalen die een gleuf bevatten waartussen dan betonplaten kunnen geschoven worden. De betonpalen zelf, die worden in de grond verankerd met beton, hierdoor krijgt de tuinomheining een stevige basis.

Zelf een kamer schilderen

kamer schilderenWil je zelf je kamer schilderen, dan zal je dit ongetwijfeld een stuk goedkoper uitvallen dan wanneer je je kamer door een professionele schilder laat in een nieuwe kleurtje steken. Schilderen is een leuke klus, maar wil je het goed doen, dan moet je zeker rekening houden met de enkele regels en richtlijnen die de professionele schilders ook volgen.

Verfkleur kiezen

Hoe bepaal je welke kleur van verf je nodig hebt? In de keuze ben je uiteraard vrij, maar het is belangrijk om de kleuren af te stemmen op de ruimte waarvoor ze gaan dienen. Ga je de kinderkamer schilderen, kies dan voor mooie kleurtjes, zo zie je vaak roze of lichtblauw terugkomen, het is natuurlijk ook mogelijk om te kiezen voor andere kleuren en je kunt ook werken met bepaalde motieven of patronen die je dan aanbrengt bovenop je geschilderde muur.

Voor kleine kamers kies je best lichte kleuren, deze zullen de kamer groter en lichter laten lijken, heeft je kamer een laag plafond, dan kan je voor het plafond best een lichtere kleur dan de muren kiezen, hierdoor lijkt het plafond hoger en de kamer terug ruimer. Zeker bij de verkoop van je woning moet je alle kamers zo groot mogelijk laten lijken.

Bij kamers met een hoog plafond kan je voor het plafond een donkerder kleur kiezen, hierdoor zal het plafond iets naar beneden komen en zullen de verhoudingen er beter uit zien.

Tips bij het schilderen

Zorg ervoor dat je op een propere ondergrond werkt, haal eerst resten van oud behang weg en schuur de muur effen, eventuele putjes en gaatjes kan je best met plamuur opvullen. Is je muur te oneffen, dan kan je hem best behangen met vliesbehang, dit zorgt ook voor een betere hechting van je verf. Eens je muur klaar is om te schilderen, dek je de vloer af met plastiek of oude kranten, en breng je rondom schilderstape aan. Hierdoor moet je later niet de spatten gaan afkuisen. Het is aangewezen om als tape echte schilderstape te gebruiken, deze kleeft niet te hard waardoor je de verf van een reeds geschilderde muur niet terug beschadigd. Verwijder de tape wel terug zo snel mogelijk, want eens hij er een paar dagen aan hangt kan de verf toch mee komen.

Voor hout en muren bestaan er verschillende soorten verf. Zorg er zeker voor dat je het juiste type koopt anders heb je kans dat de verf niet blijft hangen. Het is altijd aangeraden om de onderlaag met een primer te verven, een primer is een laag verf die zorgt voor betere hechting, deze laag zorgt ervoor dat je duurdere gekleurde verf niet teveel meer gaat in het materiaal trekken.

Daarnaast zijn er voor verschillende plaatsen in de woning ook gespecialiseerde verven op de markt, de badkamer of keuken schilderen doe je best met waterafstotende verf, anders zal de damp druppels water vormen op je muur en plafond, voor buiten kies je voor een verf die bestand is tegen regen, …

Voor het schilderen van een plafond kan je best voor een stelling zorgen, hiermee kan je makkelijker grotere oppervlakten schilderen, doe je dit met een laddertje, dan zul je heel vaak op en af moeten. Een andere oplossing is om een borstel of rol met lange steel aan te kopen, hiermee kan je dan vanop de grond de plafond schilderen, heb je echter balkjes aan je plafond dan zal je toch gemakkelijker met een kleine stelling werken.