Bestrijding mieren: blijf de mierenkolonie in je tuin de baas

bestrijding mierenIn elke tuin is er op z’n minst één mierenkolonie te vinden. Geen grote ramp, maar enorm hinderlijk wordt het wel als het leger over de ganse tuin begint huis te houden en de weg naar de keukendeur heeft gevonden.

Wat voor kwaad doen mieren in de tuin?
Ze leven deels van honingdauw, dit wordt afgescheiden door bladluizen, vijand nummer één van onze geliefde tuinplanten. Als wederdienst voor dit voedzame mierenmaal, beschermen ze de luizen onder andere tegen de hongerige larven van lieveheersbeestjes. Mieren verwijderen vaak ook zand vanonder terrastegels, waardoor die los komen te liggen. Voedsel wordt dan weer ongeschikt voor consumptie wanneer deze kleine bacteriedragers erop komen zitten.

De beste bescherming tegen dit ongedierte is het weren ervan. Hierbij enkele tips om op een milieuvriendelijke manier de mierenplaag te lijf te gaan.

  • Zoete levensmiddelen in goed afgesloten potten bewaren,
  • geen etensresten buiten laten staan,
  • afvalemmers goed afsluiten,
  • naden en kieren aan de woning goed afdichten,
  • gebruik van huis-, tuin- en keukenmiddeltjes om de mieren op afstand te houden.

Enkel onschadelijke producten waarvoor dit ongedierte terugdeinst zijn witte peper, koffiedik, kruidnagel, opengewreven knoflookteentjes en koperdraad voor de dorpel van de deur, de mieren blijven gegarandeerd buiten.

Er zijn natuurlijk ook vele insecticiden verkrijgbaar in de vrije handel. Let bij het gebruik hiervan op met kleine kinderen en huisdieren. Deze producten zijn enorm giftig, lees dus vooraf steeds de gebruiksaanwijzing en volg de voorschriften nauwkeurig op.