Wespen bestrijden doe je zo

wespen bestrijdenWe dienen ons eerst af te vragen of bestrijding wel nodig is. Wespen zijn namelijk nuttige dieren, maar hun aanwezigheid dicht bij mensen kan wel eens ongewenst zijn. Het dichtstoppen van de uitvliegopeningen van een nest heeft weinig zin, de beestjes zullen net zo lang zoeken en knagen tot ze een andere uitgang hebben gevonden. Vaak werkt het zelfs averechts en komen de wespen op deze manier in grote aantallen ook binnen terecht.

Belangrijk is om het wespennest te lokaliseren. Dan pas kan de bestrijding van de steekgrage beestjes beginnen. Een goede oplossing is de bestuiving van de uitvliegopening van het nest met een poedervormige, toxische spray die permethrin en tetramethrin bevat. Dit middeltje is vrij in de handel te krijgen. De wespen nemen het gif via de pootjes mee naar binnen. Na één tot drie dagen zijn alle bewoners van het nest, inclusief de larven gedood. Het is af te raden dit middel buitenshuis te gebruiken door de hoge belastingsgraad voor het milieu. Er bestaat ook een minder risicovolle spray op basis van vetzuren. Denk aan je eigen veiligheid en zorg ervoor dat je hele lichaam en gezicht bedekt is om eventuele wespensteken te vermijden en zodat je de toxische dampen niet inademd.

Indien het nest niet gelokaliseerd kan worden volstaat een wespenval gemaakt uit een doormidden gesneden PET-fles waarvan je de bovenste helft omgekeerd in de onderste, met limonade gevulde helft zet. Je kan wespen ook op afstand houden door middel van kruidnagel. Ze hebben een hekel aan de geur ervan. Het beste kan je buiten kruidnagelolie in een waxinehoudertje verhitten, wat kruidnagel in een potje met water neerzetten of wierook met kruidnagel branden.

Laat je goed adviseren als je een nest wil bestrijden en neem bij twijfel liefst contact op met een erkende ongediertebestrijder.