Zelf een kamer schilderen

kamer schilderenWil je zelf je kamer schilderen, dan zal je dit ongetwijfeld een stuk goedkoper uitvallen dan wanneer je je kamer door een professionele schilder laat in een nieuwe kleurtje steken. Schilderen is een leuke klus, maar wil je het goed doen, dan moet je zeker rekening houden met de enkele regels en richtlijnen die de professionele schilders ook volgen.

Verfkleur kiezen

Hoe bepaal je welke kleur van verf je nodig hebt? In de keuze ben je uiteraard vrij, maar het is belangrijk om de kleuren af te stemmen op de ruimte waarvoor ze gaan dienen. Ga je de kinderkamer schilderen, kies dan voor mooie kleurtjes, zo zie je vaak roze of lichtblauw terugkomen, het is natuurlijk ook mogelijk om te kiezen voor andere kleuren en je kunt ook werken met bepaalde motieven of patronen die je dan aanbrengt bovenop je geschilderde muur.

Voor kleine kamers kies je best lichte kleuren, deze zullen de kamer groter en lichter laten lijken, heeft je kamer een laag plafond, dan kan je voor het plafond best een lichtere kleur dan de muren kiezen, hierdoor lijkt het plafond hoger en de kamer terug ruimer. Zeker bij de verkoop van je woning moet je alle kamers zo groot mogelijk laten lijken.

Bij kamers met een hoog plafond kan je voor het plafond een donkerder kleur kiezen, hierdoor zal het plafond iets naar beneden komen en zullen de verhoudingen er beter uit zien.

Tips bij het schilderen

Zorg ervoor dat je op een propere ondergrond werkt, haal eerst resten van oud behang weg en schuur de muur effen, eventuele putjes en gaatjes kan je best met plamuur opvullen. Is je muur te oneffen, dan kan je hem best behangen met vliesbehang, dit zorgt ook voor een betere hechting van je verf. Eens je muur klaar is om te schilderen, dek je de vloer af met plastiek of oude kranten, en breng je rondom schilderstape aan. Hierdoor moet je later niet de spatten gaan afkuisen. Het is aangewezen om als tape echte schilderstape te gebruiken, deze kleeft niet te hard waardoor je de verf van een reeds geschilderde muur niet terug beschadigd. Verwijder de tape wel terug zo snel mogelijk, want eens hij er een paar dagen aan hangt kan de verf toch mee komen.

Voor hout en muren bestaan er verschillende soorten verf. Zorg er zeker voor dat je het juiste type koopt anders heb je kans dat de verf niet blijft hangen. Het is altijd aangeraden om de onderlaag met een primer te verven, een primer is een laag verf die zorgt voor betere hechting, deze laag zorgt ervoor dat je duurdere gekleurde verf niet teveel meer gaat in het materiaal trekken.

Daarnaast zijn er voor verschillende plaatsen in de woning ook gespecialiseerde verven op de markt, de badkamer of keuken schilderen doe je best met waterafstotende verf, anders zal de damp druppels water vormen op je muur en plafond, voor buiten kies je voor een verf die bestand is tegen regen, …

Voor het schilderen van een plafond kan je best voor een stelling zorgen, hiermee kan je makkelijker grotere oppervlakten schilderen, doe je dit met een laddertje, dan zul je heel vaak op en af moeten. Een andere oplossing is om een borstel of rol met lange steel aan te kopen, hiermee kan je dan vanop de grond de plafond schilderen, heb je echter balkjes aan je plafond dan zal je toch gemakkelijker met een kleine stelling werken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *